Emotie cirkel

Emoties en gevoelens

In mijn POP (persoonlijk ontwikkelplan) voor mijn opleiding als intuïtief coach had ik zelf als leerdoel om beter in staat te worden mijn emoties te herkennen, benoemen, voelen en uiten. Iets wat ik vanuit mijn opvoeding nooit heb geleerd. Op zich niet zo raar, het was een andere tijd. We spraken niet over gevoelens anders dan de primaire zoals boos, verdrietig, bang en blij.

De hele opleiding ging over zelfontwikkeling en ik merkte dat ik telkens tegen dit ‘emotie’ stuk aan bleef lopen, ook wanneer ik zelf coachte. Juist omdat het een thema is die bij veel coachees speelt. Tijdens mijn opleiding ben ik zelf naar een coach gegaan die ook psychologe is. Ik heb haar ontmoet in de praktijk waar ik een ruimte huur voor mijn proefcoachees. Ik voelde meteen een prettige klik en vertrouwen. De basis voor elke coach/therapie traject wat je gaat doen.

Zij gaf me als huiswerk mee om emoties en gevoelens ‘visueel’ te maken zodat ik mijn woordenschat op dit gebied kon uitbreiden. Heel eerlijk had ik hier zelf vaak over gedacht maar de daad nog niet bij het woord gevoegd. Met een stok achter de deur is dat een stuk makkelijker; naast de intrinsieke motivatie die ik natuurlijk had, een andere voorwaarde om een succesvol traject te doorlopen. 

Ik kwam deze creatieve emotie cirkel tegen en vond hem prachtig. Ik heb hem uit laten printen, en nu hangt hij zowel boven mijn bed en heb ik hem bij mijn bureau.

Na een mooi feestje omcirkelde ik alle gevoelens die bij me op kwamen tijdens en daarna. Wat ik voelde, waar in mijn lijf en wat het met mij deed. En zo reflecteer ik nu (bijna) dagelijks op een of meerdere situaties.

Herken je dit bij jezelf? Kijk eens wat voor jou zou kunnen werken om meer in contact te komen met je gevoel en emoties. Zo kun je bijvoorbeeld een geleide meditatie doen, ademhalingsoefeningen, zelf creatief aan de slag met woorden of kleuren of je kunt werken met inzichtkaarten die je zowel individueel als met een gesprekspartner kan toepassen.

Hoe beter je begrijpt wat je voelt, hoe zelfbewuster je wordt en hoe verder je op het pad naar positieve groei komt.