Intuïtief eten – deel 2
Zoals ik al in het eerste deel vertelde ben ik al jarenlang een ‘intuïtieve eter’ zonder dat ik wist dat daar een ‘anti-dieet’ boek over geschreven was. Om voor mijzelf het volledige plaatje te zien, en ook de voordelen nog meer te kunnen omarmen ben ik nu het boek van Evelyn Tribole & Elyse Resch* aan het lezen. Naast de wetenschappelijke onderbouwing dat het op lange termijn de oplossing is om zo een stabiel gewicht te behouden, maakt het je een stuk gelukkiger wanneer je weer kan genieten van eten zonder schuldgevoel.
Hieronder heb ik de tien basisprincipes van intuïtief eten beknopt uitgeschreven:
Principe 1: Laat alle dieetprincipes los. Om je volledig over te geven aan intuïtief eten, zul je de (snelle) diëten die je van alles beloven los moeten laten. Het erkennen dat deze diëten niet werken en leren over de negatieve consequenties van diëten op je mentale en fysieke gezondheid is de eerste stap richting eetvrijheid en verbinding met je lichaam. Voor mij komt daar het stukje ‘balans’ naar boven. Wanneer je in balans kan zijn met wat je eet- en drinkt, hoef je niet meer aan rigide diëten vast te houden.
Principe 2: Luister naar je hongergevoel. Om overeten te voorkomen is het belangrijk om je energievoorraad gezond te houden door regelmatig te eten wanneer je lichaam hierom vraagt. Eer dat gevoel en gebruik deze signalen als eerste stap om vertrouwen met je lichaam en eten op te bouwen. Wanneer ik te lang wacht met eten en mijn suikerspiegel te laag wordt, krijg ik last van ‘hangryness’. Ik ben dan niet meer goed in staat te functioneren. Het is voor mij een reminder om de volgende eerder te luisteren naar de signalen die mijn lichaam geeft.
Principe 3: Sluit vrede met eten. Geef jezelf onvoorwaardelijke toestemming om te eten. Wanneer je jezelf ‘restrict’ kom je vaak in de ‘alles of niets’ modus. Hierdoor wordt ‘verboden’ voedsel nog meer gewild, terwijl wanneer je dit altijd mag, je zal zien dat de behoefte zal afnemen. Natuurlijk gaat dit niet van de ene op andere dag. Wees lief voor jezelf en heb het vertrouwen dat het je lukt.
Principe 4: Stuur de ‘voedselpolitie’ weg. Het ‘politiebureau’ zit diep in je geworteld en zal je met enige regelmaat streng toespreken. Een stem die op ongepaste momenten opduikt, net wanneer jij iets gaat eten wat volgens de ‘regels’ niet goed voor je is. Je leert deze stem te neutraliseren om zo een gezonde relatie op te bouwen met eten zonder restricties. Ook dit kost tijd en geduld.
Principe 5: Leer verzadiging herkennen. Wanneer je vaak diëten volgt, eet je op de momenten dat je niet ‘dieet’ meer dan dat je eigenlijk nodig hebt. Het is goed om tijdens het eten af en toe te pauzeren en ‘in te checken’ hoe vol je op dat moment zit. Ik ben opgevoed met de regel dat ik altijd mijn bord moest leegeten. Vooral mijn vader was streng hierin. Het is belangrijk goed te luisteren naar de signalen die je lichaam je geven, door niet te blijven eten wanneer je al verzadigd bent. Het ‘overkomt’ mij ook weleens dat ik toch dat toetje bestel, en daar dan achteraf spijt van heb. Niet uit schuldgevoel, maar wel uit een onprettig gevoel. Je lichaam vertelt je precies wat je nodig hebt.
Principe 6: Ontdek wat je voldoening geeft. In de Westerse wereld vergeten we vaak dat de vaak dwangmatige wens om gezond en dun te zijn ook gepaard mag gaan met het genot en de voldoening van eten. Als je eet wat je echt wilt, in een omgeving die uitnodigend is, is dat een heel fijn gevoel. Het draagt sterk bij aan je voldaan en tevreden voelen. En om dit te krijgen moet een maaltijd ingrediënten bevatten die je lekker vindt en zo je behoeftes vervullen.

Principe 7: Leer met gevoelens/emoties om te gaan zonder eten hiervoor te gebruiken. We krijgen in ons leven allemaal met emoties te maken zoals angst, eenzaamheid, verveling en woede. Al die emoties hebben een eigen trigger en aanpak om het gevoel ‘weg te willen maken’. Eten kan troosten, afleiden en verdoven van pijn, maar het probleem niet oplossen. Soms is dat okay, maar beter is om manieren te vinden om je gevoelens te troosten, voeden of af te leiden, zonder daar eten voor te gebruiken.
Principe 8: Respecteer je lichaam. Accepteer je genetische blauwdruk door realistische verwachtingen te hebben. Wanneer je in het verleden of zelfs nu nog beoordeeld wordt op je lichaam, doet dat alles met je eigenwaarde. Het is belangrijk om dankbaar te zijn voor het lichaam dat je hebt. Want je gewicht zegt niks over je persoonlijkheid, je daadkracht, je kwetsbaarheid, de liefde die je geeft of hoe je in het leven staat.
Principe 9: Beweeg omdat het goed voelt. Maak van bewegen een plezierige activiteit. Dus laat ook daar het moeten los van het geforceerde naar het plezier van bewegen. Focus op wat beweging of sport met je doet, zoals bijvoorbeeld het geven van energie of je vrolijker voelen. Dan gaat het veel meer vanzelf en kom je in een stijgende lijn van je goed voelen. Zelf heb ik jarenlang fitness gedaan totdat ik erbij neer viel. Eigenlijk vond ik er niks aan. Nu doe ik alleen nog maar activiteiten waar ik blij van word, zoals (veel) dansen, yoga, suppen en wandelen.
Principe 10: Respecteer je gezondheid met voedende voeding. Gezond en lekker eten kan prima samengaan. Dat hoeft ook niet altijd te lukken en dat heeft niet meteen gevolgen. Je wordt niet meteen ongezond van een enkel tussendoortje of maaltijd. Het is je consequente eetgedrag voor een langere periode dat het verschil zal maken. Het gaat om vooruitgang, niet perfectie. Zelf word ik het aller blijst van gezond eten, en toch sta ik mijzelf ook minder gezond eten toe zoals een lekker frietje met mayo of een taartje. Zo blijft het voor mij mooi in balans.
Misschien inspireert het jou om ook stapje voor stapje zo te gaan leven. Want hoe fijn is het wanneer lekker eten samen kan met een gezond gewicht waarbij jij je goed mag voelen.
Als ervaringsdeskundige kan ik je daar ook een handje mee helpen. Neem vrijblijvend contact op wanneer je hierover eens wilt doorpraten met mij.
*ISBN 9789082700299 – Intuïtief eten