Intuïtief eten – deel 1

Ik sta in nauw contact met mijn lichaam. Ik ben bewust, voel snel aan wanneer er in mijn lijf iets gebeurt wat niet goed is, en zo ben ik ook in staat om vanuit mijn intuïtie te eten. Ik wist tot voor kort niet dat er ook daadwerkelijk een (anti) ‘dieet’ is dat ‘intuïtief eten’ heet. En eigenlijk niet zo gek. Want ik kan natuurlijk alleen voor mezelf spreken als ik zeg dat het voor mij een levensstijl is waardoor ik nooit op een ‘dieet’ hoef, omdat ik altijd intap met mijn lijf wat het op dat moment nodig heeft. 

Laat ik eens beginnen bij het begin. Toen ik nog geen zestien jaar oud was werd ik fotomodel. Het modellenbureau vroeg mij in die tijd om een kilo of vijf af te vallen. Ik was wel slank, maar ik hoef je niet uit te leggen dat modellen dun moeten zijn. Gemotiveerd dat ik was lukte mij dat vrij makkelijk. Heel simpel door suikers en zoveel mogelijk vetten uit mijn dieet te schrappen. In de jaren die daarna volgde durf ik te zeggen dat ik last had van eet gestoord gedrag. Ik stond soms dagelijks op de weegschaal of was met mijn meetlint in de weer. Dat is de hoge tol die je als fotomodel moet betalen. Van nature was ik nu eenmaal niet superdun, en was dit de enige manier. Dat betekende dat ik mijzelf vooral gezonder leerde eten, naast veel sporten. Maar er waren periodes dat ik toch weer aankwam en dan zocht ik mijn vlucht in gevaarlijke dieetpillen die ik in Amerika kocht, of pakte ik het rigoureus aan door een sappenkuur in Portugal te boeken.

Om een lang verhaal kort te maken: mijn relatie met eten was niet gezond.

Mijn laatste poging om voor mijn modellenwerk wat kilo’s er af te krijgen (na een te goed leven in Zuid-Afrika), werd meteen een punt van inzicht. In Montenegro verbleef ik drie weken in een kuurhotel en daar kwam het besluit dat ik niet meer met (di)eten wilde bezig zijn en daarom te stoppen met modellenwerk. Ik was toen 23 jaar. Vanaf dat moment ben ik eten letterlijk gaan loslaten en de kilo’s gingen er met gemak af.

Ik was weer terug op mijn gewicht van voordat ik begon als model, en tot op de dag van vandaag, bijna 35 jaar later, is dat mijn natuurlijk gewicht, met een schommeling van plus en min 3 kilo. 

In de basis wil ik zo gezond mogelijk leven want dat voelt goed. Dat doe ik door al zes jaar vegetariër te zijn, waardoor ik veel groente, fruit, peulvruchten, noten en granen eet. Helemaal veganistisch vind ik te ‘streng’. Ik eet beperkt kaas en ei, maar melkproducten alleen nog maar plantaardig. Doordat ik vooral gezond eet, is het verlangen naar suiker er wel, maar een stuk minder. Ik word blijer van een bord (zelfgemaakt) gezond eten dan junkfood. 

Het intuïtieve komt voor mij door goed te luisteren naar de behoefte van mijn lichaam. Wanneer ik zin heb in iets zoets of lekkers zoals frites, laat ik dat gewoon toe. Ik eet wanneer mijn lichaam er om vraagt, en waar het op dat moment om vraagt. Wanneer ik voel dat ik verzadig raak, stop ik. Doordat ik mijzelf niks opleg, ben ik niet bezig met eten en kan ik er veel meer van genieten. Voel ik ook goed aan dat ik nee mag en kan zeggen.

In deel 2 ga ik verder in op de 10 principes van intuïtief eten. Misschien inspireert het jou om ook stapje voor stapje zo te gaan leven. Want hoe fijn is het wanneer lekker eten samen kan met een gezond gewicht waarbij jij je goed mag voelen. Dat gun ik jou ook!