Mijn ikken en ik
We hebben allemaal meerdere ikken in onszelf, die noemen we ook wel ‘subpersonen’. Dit kunnen ontelbaar veel ikken zijn, al zijn er wel een aantal primaire (dominante) of juist weggestopte subpersonen. Zie het als een bus waar jij als je bewuste ik of ego de meeste tijd aan het stuur zit, maar waar je primaire subpersonen vaak het stuur overnemen of daar bij een minder sterk ontwikkelde bewuste ego altijd aan het stuur zitten.
Denk bijvoorbeeld aan je perfectionistische ik die nooit tevreden over het eindresultaat is of de ‘pleaser’ die altijd voor iedereen klaarstaat maar daarmee zichzelf wegcijfert. Vaak zijn de tegenpolen hiervan de weggestopte subpersonen.
Sinds ik mij in Voice Dialogue heb verdiept, kan ik niet meer normaal denken; maar steeds bewust: ‘welke ik’ is dit?
Wat mooi is om te weten is dat elke sub, ook een wat minder ‘positieve’ of ‘aardige’ een functie in je leven heeft. Hij of zij is niet voor niets in je leven gekomen. Het zij om je te beschermen of je juist de kracht te geven die je nodig hebt. Ze hebben vaak iets goeds voor je gebracht. Want hoe fijn is het dat jouw ‘doorzetter’ er bijvoorbeeld voor heeft gezorgd dat je je school of opleiding succesvol hebt afgerond. Kortom: het is belangrijk om al je ‘subs’ er te mogen laten zijn en met mildheid en dankbaarheid naar ze te kijken, in plaats van ze te negeren of zelfs van ze af te willen.
Voice dialogue is een methode waarbij je als coach, in de rol van een begeleider, in gesprek gaat met 1 of meerdere van je subpersonen. Niet zomaar, maar naar aanleiding van je coach vraag. Door in gesprek te gaan met je subs kan je nieuwe inzichten krijgen over jezelf, en daar gerichte actie op ondernemen.
Stel dat je in je leven wordt belemmerd door een primaire sub die altijd maar voor iedereen klaarstaat, geen nee durft te zeggen en daarmee jezelf voorbij loopt, met alle gevolgen van dien, dan kan het in balans brengen van de ‘pleaser’ met bijvoorbeeld je ‘autonome ik’ je heel veel rust brengen en je gelukkiger maken omdat je voor jezelf durft te kiezen.
Heb jij al een sub in gedachten die bij jou (te)vaak aan het stuur zit? Het is interessant om voor jezelf eens uit te schrijven wie er bij jou allemaal in de bus zitten, wie helemaal achterin of zelfs in het bagageruim. En ga eens met al die passagiers een gesprek aan. Wat brengen zij mee? Waarom zijn ze er voor jou? Waarmee helpen ze je en waarmee juist niet? Dat alleen al kan voor veel helderheid zorgen.
Ik wens jullie veel succes en een goede busreis toe!
Wil je graag begeleid worden om met je subpersonen in contact te komen, dan kunnen we voice dialogue tijdens een of meerdere sessies toepassen. Neem hiervoor contact met mij op.
